All Management is Change Management μέσω Έργων

 

Θεοφάνης Γιώτης

CEO 12PM

CSAP Mastering Program, csap.gr

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Η παγκόσμια οικονομία σε πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, σχεδιάζει, παράγει και εμπορεύεται πρώτες ύλες, προϊόντα και υπηρεσίες.

Η εστίαση στον 20ο αιώνα ήταν το να λειτουργούμε τους οργανισμούς (Running The OrganizationRTO). Αντίθετα στον 21ο αιώνα η εστίαση είναι στις συνεχείς και ραγδαίες αλλαγές που γίνονται στους οργανισμούς, αλλαγές που υλοποιούνται σαν projects (Change The OrganizationCTO)

Αργά αλλά σταθερά βλέπουμε τα projects εκτοπίζουν τις λειτουργείες (operations management). Αυτή η τάση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Το 2017, το Project Management Institute (www.pmi.org) υπολόγισε ότι η οικονομική αξία των έργων θα ανέλθει, από 12 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2017, σε 20 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2027 με 88.000.000 επαγγελματίες να εργάζονται στον τομέα της διοίκησης έργων (project management). Αυτές οι εκτιμήσεις εννοείται ότι έγιναν πριν εμφανισθεί ο COVID και χωρίς να υπολογίζονται τα projects για την ανάκαμψη από την πανδημία.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, το 2019 τα έργα αντιπροσώπευαν το 41% του συνολικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Αυτά τα ποσοστά λίγο ή πολύ θα ισχύουν και σε άλλες προηγμένες οικονομίες που δεν υπάρχουν στοιχεία και έρευνες.

Οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι ότι δεν θα υπάρχουν πλέον οι παλιές παραδοσιακές θέσεις εργασίας με job descriptions του 20ου αιώνα αλλά θα υπάρχουν «project roles». Οι πιο πολλοί από εμάς εστιάζουμε στις θέσεις εργασίας μας και πιστεύουμε ότι τα projects μας «εμποδίζουν» στο να κάνουμε την δουλειά μας – αυτό που περιγράφει η θέση εργασίας μας. Γι’ αυτό το λόγο βλέπουμε τα projects ως «παρελκόμενα». Αυτό σταδιακά αλλάζει και θα πάμε στην απέναντι όχθη όπου σχεδόν τα πάντα θα είναι projects!!!

Κάποιες εταιρείες έχουν αρχίσει αυτό το μετασχηματισμό από το παραδοσιακό μοντέλο λειτουργίας των εταιρειών στο «project based work». Το 2020, ο Mohamed Alabbar, ιδρυτής και πρόεδρος της Emaar, εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων με έδρα το Dubai, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα θεωρεί τα πάντα «project base work» και ανακοίνωσε κατάργηση των παραδοσιακών θέσεων εργασίας (και της δικιά του θέσης εργασίας).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο διαφημιστικός όμιλος Richards έχει καταργήσει σχεδόν όλα τα επίπεδα διοίκησης και τους τίτλους των θέσεων εργασίας και πλέον οι περισσότεροι υπάλληλοι έχουν τον τίτλο του «project manager». Ο Δρ. Albert Bourla Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, στο βιβλίο “Moonshot” αναφέρει ότι στην διάρκεια που η Pfizer ανέπτυσσε το εμβόλιο για τον Covid, εσωτερικά στην Pfizer τον ονόμαζαν «project manager»

Αυτή η μεταστροφή από το «δουλεύω» στο «υλοποιώ project» θα έχει βαθιές οργανωτικές και πολιτιστικές συνέπειες. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι τα projects δεν είναι και τόσο σημαντικά για τις εταιρείες μας και ότι με αυτά ασχολούνται τα χαμηλά επίπεδα στις εταιρείες μας. Τα έργα έχουν διαφάνεια και αρχή, μέση και τέλος. Εάν θέλουμε να ήμαστε σίγουροι ότι κάτι θα υλοποιηθεί, σχεδόν αρκεί να το αντιμετωπίσουμε σαν project με συγκεκριμένο project manager».

Όμως τα PROJECTS σύμφωνα με έρευνες της Standish Group σε ποσοστό 70% έχουν προβλήματα, και για την υλοποίησή τους απαιτούν PROJECT MANAGEMENT. Απαιτούν δηλαδή project management για την ΕΝΑΡΞΗ (initiating), τον ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ (planning), την ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ (implementation), την ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ (monitor and controlling) και το ΚΛΕΙΣΙΜΟ (closing).

Επίσης δεν είναι τυχαίο ένα άρθρο του Harvard Business Review με τίτλο: «All Management Is Change Management» https://hbr.org/2017/10/all-management-is-change-management. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτό που ονομάζουμε management (διοίκηση) σε επίπεδο εταιρειών έχει να κάνει με την διοίκηση αλλαγών (Change Management). Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι ο ΜΟΝΟΣ τρόπος υλοποίησης ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι να δούμε την αλλαγή σαν PROJECT.

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) σε συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ,  πραγματοποιούν το CSAP MASTERING PROGRAM (Certified Systemic Analyst Professional). Αυτό το Executive ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ δεν προσφέρεται από άλλο ίδρυμα της Χώρας μας και είναι το μόνο που προσφέρει στους αποφοίτους του την Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Συμβούλου Επιχειρήσεων από το Διοικητικό Επιμελητήριο Ελλάδος η οποία ανοίγει «πόρτες» εργασίας ή καλύτερη μεταγραφή εργασίας.

Σύντομες πληροφορίες για το CSAP Mastering Program θα βρείτε σε video και σε pdf αρχείο στην https://csap.gr/short-presentation/ .

Σε αυτό το CSAP Mastering Program διδάσκεται το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο και ο γράφων είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος και διδάσκων στο PROJECT MANAGEMENT (Διοίκηση Έργων στα Ελληνικά) που λειτουργεί ως κατεύθυνση του CSAP.

ΤΟ PROJECT MANAGEMENT προσφέρει σε όλους μας μια από τις πιο ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ που αναζητούν σχεδόν όλες οι θέσεις εργασίας παγκοσμίως: την ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ της ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ. Δεν είναι τυχαίο ότι 3 στις 10 αγγελίες εύρεσης εργασίας περιλαμβάνουν την λέξη PROJECT και 1 στις 10 αγγελίες εύρεσης εργασίας απαιτούν επαγγελματική πιστοποίηση σε PROJECT MANAGEMENT.

Παρακολουθήστε το πρόγραμμα CSAP, πιστοποιήστε τις γνώσεις σας και εκτοξεύστε την καριέρα σας!